Min indkøbskurv

FISKERNES OPRØR
1978 og 1987

Forfatter Ivar Holm fortæller historien om dengang, da 400 fiskekuttere blokerede Københavns havn, mens 300 kuttere blokerede yderligere 21 havne i Danmark. Det blev de to største fiskeroprør i landet nogensinde.

Pris kr. 295,-. 264 sider (illustreret).

Ny bog om de to største fiskeroprør nogensinde

Fiskekvoter og fiskerigrænser er noget, som fanden har skabt. Det er de danske fiskere enige om i 1978. De er også i 1987 enige om, at fiskeriregulering er hul i hovedet. Derudover har fiskerne aldrig været enige om noget som helst andet.

Fiskere er et stridbart folkefærd, og denne bog beskriver fiskernes kamp i maj 1978, hvor 400 fiskekuttere blokerer Københavns Havn, mens 300 kuttere blokerer yderligere 21 havne i Danmark. 

Trods den ulovlige blokade, er sympatien i befolkningen stor. 30-50.000 københavnere tager på søndagsudflugt på Langelinie og hører nysgerrigt fiskerne fortælle om deres hverdag, hvor de bare gerne vil fiske, men ikke må fange noget. De er fanget af dyre lån til redskaber og kuttere, og terminen skal snart betales. Dør fiskeriet, dør lokalområdet, men politikere, som statsminister Anker Jørgensen, vil ikke lade sig presse af denne selvbestaltede aktionsgruppe, men kun forhandle med fiskernes egne organisationer. Dem er fiskerne heller ikke tilfredse med, hvorfor blokaden også får følger i landets fiskeriforeninger i mange år efter. Faktisk helt frem til 1987, hvor der arrangeres endnu en demonstration ved Langelinie.

Blokaderne ved Langelinie blev massivt dækket af de danske medier, og denne bog tager udgangspunkt i over 2.500 avisartikler og læserbreve. Tilsat interviews beskrives fiskeriets “gyldne år” i 1970’erne og 1980’erne, men også fiskeriets nedtur. En nedtur, som følge af en forfejlet fiskeripolitik i EF, dårlige forhandlinger med Østersølandene, samt fiskernes stadigt større kuttere – og havbiologernes bekymring for fiskebestandene.

Citater fra bogen:

“Trusler, pression og forsøg på selvtægt løser ingen problemer. De skal løses ved forhandlinger med fiskeriets organisationer, og disse forhandlinger er vi indstillet på at fortsætte”
Fiskeriminister Svend Jakobsen (S)

“Jeg vil gerne understrege, at vi ikke er kommet for at presse penge ud af staten. Vi ønsker blot at have lov til at fange de fisk, som vi ved, at der er, før de dør af alderdom”
Ole Basse Mortensen, talsmand for fiskernes aktionskomite

“Fiskerne følte, at han pissede på dem. Hvis Svend Jakobsen havde holdt sin kæft, og statsministeren havde ofret blot 5 minutter af sin dyrebare tid, så havde vi ikke haft nogen blokade i dag”
Niels Anker Kofoed, MF (V)

“Fiskerne er i en desperat situation, men det berettiger dem ikke til at begå selvtægt i form af blokader. Aktionen i fredags var simpelt hen hovedløs, og gentagelser vil ikke fremme fiskernes sag”
Dagbladet Børsen

Bogen sætter markant og næsten endegyldigt fokus på fiskerierhvervets svanesang som det var kendt i mange generationer. For udenforstående giver den et godt og stærkt indblik i konflikterne. Hvis læseren har familie eller anden berøringsflade med fiskere eller fiskeri, er bogen et markant manifest over det, der skete dengang. Det er tydeligt, at Ivar Holm har været ude i alle hjørner og grundigt beskrevet forløbet. [...] Bogen er vigtig som dokumentation for fremtiden.

Fiskernes oprør 1978 og 1987

(Klik på siderne for forstørrelser)

Citater fra bogen:

“Torsken har mere hjerne end Dem minister”
Banner til demonstration foran Christiansborg

“Banken må give os henstand med terminen. De kan alligevel ikke finde nogen, der vil overtage fiskekutteren”
Fiskerkone

“Endnu vigtigere er det at slå fast over for de aktionerende fiskere, at lige meget hvor mange havne de blokerer i lige meget hvor lang tid, så bliver der ikke flere fisk til dem i havene omkring os”
Dagbladet BT

“Fiskeriministeren har ladet sig besnakke af nutidens mørkemænd, havbiologerne, som siger, at der ikke er fisk nok. Det er givet, at eftertiden vil smile overbærende ad disse biologer, ligesom vi i dag smiler ad heksedoktorer og guldmagere. Det er naturligvis det glade vanvid at påstå, at der ikke er fisk nok i havet”
Mogens Glistrup, MF (FRP)

Ivar Holm.

Forfatter Ivar Holm

Ivar Holm har siden barndommen i Vang interesseret sig for havet. Både hans bedstefar og far havde joller, hvorfra de dyrkede fritidsfiskeri, hvor Ivar udgjorde besætningen.

Som den lille sømand med lommekniv kunne han splejse tovværk, før han begyndte i skole. Omkring 1950 flyttede han med familien til Hasle, og den “store” havn virkede som en magnet. Han var ofte med fiskerne på havet og lærte de forskellige fiskemetoder.

Da Ivar Holm i 1961 skulle vælge mellem fiskeriet eller en karriere som sømand, så var det hans udlængsel, som styrede valget. Interessen for fiskeri havde han dog stadig. I 1971 bestod han skibsførereksamen, og blev i 1973 tilbudt jobbet som leder af Rønne Skipperskole. Hermed kunne han igen dyrke interessen for fiskeriet – og møde Bornholms unge og fremadstormende fiskeskippere.

Små 20 år efter var fiskeriet i knæ og krise. Skipperskolen lukkede, og Ivar Holm tog syv år som styrmand på BornholmsTrafikken, for derefter at blive forsikringsagent for de bornholmske fiskefartøjer. Her var han med til den sidste store periode med salg og ophugning af de bornholmske fiskekuttere.

Som efterlønner fik Ivar Holm tid til at skrive biografien “Ole Basse Mortensen … en pioner i dansk fiskeri” (2016), og snart fulgte arbejdet med denne bog, som beskriver fiskeriets kamp for overlevelse – og afvikling.

Titel: Fiskernes oprør 1978 og 1987
Forfatter: Ivar Holm
Sidetal: 264 (illustreret)
Udgivelsesdato: 17/05-2024
ISBN: 978-87-87698-37-5