Min indkøbskurv

Artikel

Jeanne Cordua: Med nysgerrighed og passion kan vi alle finde veje til at forbinde os med naturen

Jeanne Corduas bog ’53 ture for gangbesværede – på Bornholm’ er en inspirerende historie om at finde nye måder at udforske naturen på, når man er gangbesværet. Selv bruger hun ofte en kørestol, da hun efter en trafikulykke for 30 år siden, ikke kan gå længere end 20-50 m. Til gengæld har hun fundet glæden ved de mange ting og steder, som hun fortsat kan opleve.

Under Corona-nedlukningerne fandt mange af os en ny kærlighed til naturen. For Jeanne Cordua blev perioden en katalysator for et projekt, som skulle bringe glæde og inspiration til andre, som også vil opleve og udforske naturen på Bornholm – på hjul.

“Da jeg selv fik min rullestol, fik jeg en vidunderlig frihed til at tage ud og se alle mulige steder og steder, som jeg ikke havde set som guide. Nysgerrigheden bragte mig afsted, og herefter begyndte ideen om en bog at spire,” fortæller Jeanne Cordua.

Med sin erfaring som busguide gik Jeanne Cordua herefter i gang med at samle informationer til en guide for gangbesværede. En bog med 53 naturruter.

Fra idé til realitet

Jeanne Cordua har altid haft en passion for natur og arkæologi, og hendes mange år som busguide har givet hende et indgående kendskab til Bornholms mange naturseværdigheder. Glædeligt har hun delt ud af sin viden til turisterne, men hun opdagede også, at der var en del ældre mennesker og dårligt gående, som ikke kunne gå med på rejseselskabernes planlagte ture:

“Det er desværre sket temmelig ofte, og selv om jeg kunne vejlede dem til at gå en lille bid vej, måtte mange blive siddende på en bænk eller i bussen. Jeg har også selv – før jeg købte min egen kørestol – måtte sige til venner og familie: Gå I nu bare en tur, så sidder jeg her og venter, men det er bare så ærgerligt. Det giver en glæde at komme ud i naturen og se på fortidsminder. Frisk luft og oplevelser bidrager også til en øget sundhed og trivsel, selv om man måske ikke er så godt til bens,” fortæller Jeanne Cordua.

Oplevelsescenteret NaturBornholm bakkede op om bogidéen, og Jeanne Cordua gik i gang med at udforske Bornholm fra sin egen kørestol.

“Nogle ture kørte jeg alene, mange med min veninde, og min mand har også været ude med mig. Det har været vældigt hyggeligt.”

Naturen som zen for sjælen

’53 ture for gangbesværede – på Bornholm’ er ikke kun en praktisk guide med tilgængelige naturruter, men også en opfordring til at opleve naturen på dens egne præmisser. “Vær stille og lad naturen komme til dig – det er ren zen for sjælen!” skriver hun i sit forord. For Jeanne Cordua handler det om at finde ro og glæde i naturen, hvad enten det er ved at nørde ved en grøftekant eller kigge på stjernerne i det bornholmske aftenmørke.

“Naturen er vigtig for sjælen. Blomster, planter og urter. Det har jeg tænkt meget på i min skriveproces. Og så må der også godt være lidt geologi, for der er landskaber på Bornholm, som du ikke ser andre steder i Danmark. Vi har klippelandskaber, som er helt unikke,” forklarer Jeanne Cordua.

Et vigtigt bidrag til biodiversiteten

Jeanne Cordua håber, at hendes bog vil inspirere andre til at gøre køre i hendes hjulspor.

“Det er vigtigt at komme ud og nyde naturen. Det er vigtigt i de her tider, hvor vi taler så meget om naturen. Det er vigtigt at vise, at her er naturen, og sådan er den! Og dermed kan der kan slås et lille slag for biodiversiteten.”

Udover de mange praktiske informationer om toiletforhold, terræn og tilgængelighed, som gør denne bog unik, så præsentere den også Bornholms rige kulturarv.

“Der er natur og kultur i bogen. Naturen fylder mest, men det historiske spiller selvfølgelig også en rolle. Eks. på Hammershus, hvor udsigten er fantastisk, men vi bør ikke undgå at få historien med.”

En bog til alle

Jeanne Corduas bog er til alle, der ønsker at opleve Bornholms skønhed, uanset deres fysiske formåen.
“Folk, der ikke går så godt og ikke kan gå så langt. Unge forældre med klapvogn osv.” siger hun og slutter bogen med et efterskrift om den fantastiske stjernehimmel på Bornholm.

“Det er fantastisk at sidde der og kigge på stjerner. Det er min store glæde, hvis bogen kan hjælpe med, at man kommer ud, får frisk luft og store naturoplevelser.”


Info om ’53 ture for gangbesværede – på Bornholm’

Unik bornholmsk turguide spækket med nyttige informationer

Jeanne Cordua (70 år) har selv kørt alle bogens 53 ture igennem på sin batteridrevne Eloflex-kørestol. Hun vurderer, at turene også kan klares på en el-scooter, mens en ”håndskubbet” kørestol kan kræve lidt selskab af en hjælper. Netop de særlige behov gør denne bog unik, for ved de enkelte ture gør Jeanne Cordua opmærksom på muligheden for parkering, afstande, terrænforhold, handicaptoilet, behov for hjælper, samt naturligvis historier og oplysninger om turens omgivelser, natur og mål.

Jeanne Cordua.