Bogudgivelser

Seneste udgivelser af Hakon Holm

Bøger

Historie og samfund

Katrine og Boris - da bomberne faldt over Bornholm

Forfatter: Jeanne Cordua

En historisk roman om en 13-årig piges hverdag under russertiden fra 1945-1946. Sovjetiske tropper fylder gaderne, og hverdagen er præget af genopbygning, rationering og utryghed. I dette kaos skal Katrine finde sin plads som nybagt teenager — og på trods af forældreforbud og sprogbarrierer forelsker hun sig i børnesoldaten Boris, som hun møder på Store Torv.

Læs mere og se billeder fra bogen

Gamle historier, sagn og fakta om Bornholm

Forfatter: Søren P. SIllehoved

Bogen fortæller om både kendte og ukendte seværdigheder på Bornholm og Christiansø. Bliv klogere på de særlige planter, fugle, moser, klipper og grotter. Samt historiske bygninger og borganlæg, gådefulde helleristninger og minder fra øens kultur og industrihistorie.

Der er også historier om vulgære og mærkelige stednavne, og om bornholmske personligheder, som stod bag nogle bemærkelsesværdige gerninger i øens historie.

De 100 historier er ledsaget af fotografier, så læserne bedre kan forestille sig det omtalte sted. 

Læs mere og se billeder fra bogen

Fiskernes oprør 1978 og 1987

Forfatter: Ivar Holm

Fiskekvoter og fiskerigrænser er noget, som fanden har skabt. Det var de danske fiskere enige om i 1978. I 1987 var de også enige om, at fiskeriregulering var hul i hovedet. Derudover har fiskerne aldrig været enige om noget som helst.

I den nye bog ”Fiskernes oprør 1978 og 1987” fortæller forfatter Ivar Holm historien om dengang, 400 fiskekuttere blokerede Københavns havn, mens 300 kuttere blokerede yderligere 21 havne i Danmark. Utilfredse fiskerne deltog fra hele landet, men initiativet kom fra de bornholmske fiskere, hvorfra Leif Hansen og Ole Basse Mortensen blev valgt som fiskernes talsmænd på Langelinie.

Læs mere og se sider fra bogen.

Historiens spøgelser – Bornholm 1940-1946

Forfatter: Jens Voigt

”Historiens Spøgelser – Bornholm 1940-1946” er en historie- og fotobog, hvor gamle fotos fra krigens tid er blevet smeltet sammen med nye fotos, taget fra præcis samme position. Fortid møder nutid og der opnås en effekt af, at tyske og russiske soldater går igen rundt omkring på Bornholm – som historiens spøgelser i byer, på marker og ved nogle af øens mange seværdigheder.

Bogen indeholder mange dramatiske og nervepirrende historier, hvoraf mange rummer afsløringer og detaljer, der aldrig tidligere har været gengivet i bøger om Anden Verdenskrig. Nogle af dem trækker tråde helt op til i dag.

Læs mere og se billeder fra bogen

Guitaren

Forfatter: Jakob Bondo Schultz

Utroligt nok findes der ikke på dansk en bog om guitarens historie og de utrolig mange forskellige guitartyper – før nu! Guitarbygger og guitarist Jakob Bondo Schultz har skrevet bogen om verdens mest udbredte musikinstrument. Her er historien fra de første akustiske strengeinstrumenter i Ægypten for 4000 år siden og frem til nutidens elektriske og digitale guitarer.

Udover guitarens lydmæssige udvikling og udbredelse i verden kan læseren også møde de største guitarlegender, læse om de opfindsomme guitarfabrikanter som Gibson og Fender, og lade sig imponere og undres over skramlede guitarer på auktion.

Læs mere om GUITAREN og se sider fra bogen.

70 Erindringsglimt fra russertiden på Bornholm

Forfatter: Birgitte Borgen Müller Marcussen

Russertiden på Bornholm blev et møde på godt og på ondt. En tid med kosakdans og musik på torvet, romantik i luften og byttehandel med ure, cigaretter og cykler – men også en tid med tyverier, overfald og voldtægter.

I denne bog fortæller 70 bornholmere om deres oplevelser fra de 11 måneder i 1945-1946, hvor 8.000 russiske soldater opholdt sig på Bornholm, som en forlænget afslutning på Anden Verdenskrig.

Læs mere om 70 Erindringsglimt fra russertiden på Bornholm og se sider fra bogen.

Bornholm i krig og fred

Forfattere: Niels Geckler og Morten Friis Jørgensen

Få en dybere forståelse for de komplekse sammenhænge i dansk sikkerhedspolitik fra før 2. Verdenskrig og frem til 2021. Fra den tyske besættelse og Bornholms kortvarige status som en del af den blodige østfront – med russernes befrielse/besættelse af øen – til koldkrigens spionageaktioner og videre til dagligdagen som bornholmsk soldat både i Danmark og i Helman i Afghanistan og alt derimellem. Undervejs bringes en snes unikke interviews med personer lige fra de tjenestegørende ved alle værn til tidens ledende forsvarsministre som Claus Hjort Frederiksen og Peter Christiansen.

Læs mere om Bornholm i krig og fred og se udvalgte billeder fra bogen.

Russertiden – De sidste vidner – Bornholm 1945/1946

Forfatter: Thomas Kofoed Poulsen

Den 5. april 2021 er det 75 år siden, at de sovjetrussiske soldater forlod Bornholm. I denne bog skildres russernes bombning af Bornholm, deres ophold og de 2000 soldaters afrejse. De sidste øjenvidner – 30 ældre bornholmere – fortæller om deres oplevelser, som spænder vidt. Lige fra dødsangst under bombardementerne til romantiske forhold med soldaterne. Historikerne Bo Lidegaard og Jakob Seerup sætter perspektiv på de begivenheder, som fortsat diskuteres og mærkes på Bornholm i dag.

Historiens Spøgelser – Rønne 1940-1946

Forfatter: Jens Voigt

En historie- og fotobog, hvor gamle fotos fra Anden Verdenskrig er smeltet sammen med nye fotos, taget fra præcis samme position. Fortid møder nutid og der opnås en effekt af, at tyske, russiske og danske soldater ”går igen” i Rønnes gader – som historiens spøgelser. Bogen indeholder over 100 fotos og ledsages af både stedets og krigens historie. Teksten er på dansk, engelsk og tysk. Bogen er på 288 sider.

De første og største fund – De Bornholmske Amatørarkæologer 25 år

Forfattere: DBAs medlemmer og de fremmeste fagfolk fra Norden • Redaktører: Chefarkæolog Finn Ole Sonne Nielsen og Brian Christensen

Relikviekors, perler og brocher. Sølv- og guldskatte og stenøkser. Flintpile, fibler og guldgubber. Igennem 25 år har De Bornholmske Amatørarkæologer (DBA) indleveret cirka en tredjedel af samtlige nye danefæ i Danmark. I bogen fortæller medlemmerne om deres mange fund og nogle af Nordeuropas bedste fagfolk sætter det hele i historisk perspektiv. Den store jubilæumsbog giver også et indblik i de lidt anderledes former for arkæologi, som foreningens medlemmer også dyrker; såsom plantearkæologi, helleristninger, bautastene og sagn om de underjordiske. Detektorteknikkens historie beskrives – og foreningens pionérånd og anerkendelse i udlandet afspejles i en række rejsebeskrivelser.

De frie bønders land – en bornholmsk bondesaga om en gård og dens mennesker i 1000 år

Forfatter: Erik Jensen

Dette er bogen om det bornholmske landbrugs historie – fortalt som en saga over én gård på sydlandet og dens udvikling over 1000 år. Den 232 sider lange bog er opdelt i syv kapitler – syv sagaer – som hver især afrundes med faktuelle oplysninger om den beskrevne periode. Faktuelle oplysninger om eks. kongerne på daværende tid, landbrugsredskaber, geologi, hekseprocesser eller fortidsminder såsom gravhøje, borge og kirker mv. Rønnebo Morten Brynaa har illustreret bogen med flotte skitser holdt i rød-brune-grå jordfarver.

Bøger

Kunstbøger

LAND

Forfatter og kunstner: Ben Woodhams

Inde på øen – ude i naturen. Gennem et helt år har kunstneren Ben Woodhams gået 52 forskellige ture på Bornholm. En rejse ind i hjertelandet gennem skov, sprækkedale, byer og kulturlandskab, hvor skitser, noter og akvareller tilsammen dannede historien om 52 dage i skiftende lys og vejr. Resultatet er en stor indbunden coffee table bog (hardcover), 300 x 250 mm, med 208 sider i højkvalitets papir. Bogen er rigt illustreret med flere end 200 billeder. Bogen er med både dansk og engelsk tekst.

Udgivet af Hakon Holm i samarbejde med NaturBornholm.

Læs mere om LAND og se billeder fra bogen.

Benjamin Noir

Forfatter og kunstner: Roald Bergmann

En sjælden udgivelse, der placerer sig et sted imellem (og udenfor) genrerne kunstbog, selvbiografi og digtsamling. Bogen taler til dig, der ved, at skaberkraft og sårbarhed kan følges ad. Den er til dig, der kender værdien af at vende kompleksitet til drivkraft. Og så er den en must-read for alle, der lever med ADHD eller på anden vis har diagnosen inde på livet.

Læs mere om Benjamin Noir og se billeder fra bogen.

 

Bøger

Rejser og ture

53 ture for gangbesværede – Bornholm

Forfatter: Jeanne Cordua

Bornholm har så meget at byde på. Både forår, sommer og efterår. Vinteren byder ofte på lidt snaskede stier, så den springer vi over. Derimod kommer jeg også med forslag til hvor, man kan nyde naturen – og bare være midt i stilheden. Det kan noget! Glem skridttæller og klokken og tag med på opdagelse. Både på gåben, på fire hjul eller – for den sags skyld – med barnevognen.

Denne bog tilbyder 53 ture ud i den bornholmske natur på en let og tilgængelig måde. Ture til vandfald, møller, bauta-sten, helleristninger, templer, fyrtårne, stenbrud, søer og idylliske små havne – og det med specifikke oplysninger om parkering, afstande, terræn, handicaptoilet, samt naturligvis en beskrivelse af selve turens omgivelser og mål.

Læs mere og se billeder fra bogen.

Bøger

Biografier, erindringer og personlige fortællinger

Mit Bornholm – 13 personligheder fortæller

Forfatter: Brian Christensen

I samtaler med journalist og forfatter Brian Christensen får vi indblik i 13 personers verdener og fagområder, som de har dyrket så intenst og seriøst. Flere har sat helt nye standarder indenfor deres felt, og det er imponerende, at Bornholm har kunne frembringe sådanne talenter og personligheder.

Denne bog er en hyldest til Bornholm, dens folk, dets natur og dets kultur. Den er en indbydelse til at udforske og opdage, hvad denne perle i Østersøen og dens befolkning har at tilbyde. Der er en historie bag hver eneste del af Bornholm, og det er nogle af disse historier, vi ønsker at dele med jer.

Læs mere om bogen Mit Bornholm.

Mit Odense – 12 personligheder fortæller

Forfatter: Jakob Melgaard

Odense har som by eksisteret i mere end 1000 år og er Danmarks tredjestørste by. Hovedstaden på Fyn er under konstant forandring, og det samme er borgerne, der som aktører er med til at forme og skabe byen og dens udvikling. Mit Odense – 12 personligheder fortæller er en bog om Odense og 12 markante personers tilknytning til byen og dens borgere.

Kombineret med de medvirkendes historier om deres vej og valg i livet, så er det en bog, hvor man efterfølgende vil føle sig beriget med ny viden om Odenses historie og en række specifikke emner, og ikke mindst – blive lidt imponeret af, hvad byen og dens borgere kan.

Læs mere om bogen Mit Odense.

Valborg Hjorth – Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten

Forfatter: Valborg Hjorth / Jakob Seerup

Erindringsbog om den bornholmske sygeplejerske Valborg Hjorth (1884-1970), der drog ud i verden og arbejdede som krigssygeplejerske.

”Vi stod paa operationsstuen dag og nat. Gangen var fyldt med sårede på bårerne, stønnende, råbende på vand og morfin. Portørerne havde travlt med at bære amputerede lemmer bort. Hvor er dog krig oprørende forfærdelig”.

Sådan skrev Valborg hjem til sin berømte keramiker-familie på Hjorths Fabrik i Rønne fra Vestfronten i Belgien i 1915. Hun var taget ud i verden for at opleve noget og blive en bedre sygeplejerske. Måneder blev til år – og det blev til en odyssé fra slagmark til slagmark og rundt i hele Europa i de tumultariske år omkring 1. Verdenskrig. Det gav et usædvanligt indblik i krigens rædsler, men også i Europas historie for en kvinde på den tid.

Læs mere og se billeder fra bogen.

Sabber – en original papirklipper

Forfatter: Brian Christensen

”Sabber – en original papirklipper” fortæller for første gang historien om denne unikke kunstner og giver et nuanceret billede af den usædvanlige person, han var. En biografi/kunstbog på 352 sider og illustreret med over 250 papirklip og tegninger fra Sabbers hånd.
Jens Jakob Sabber Jensen (1938-2005), bedre kendt som Sabber, talte nærmest som man gjorde i 1950’erne, og gik lige sådan klædt. Venner ringede på alle tider af døgnet for at stille spørgsmål om et specifikt emne, som han selvfølgelig kunne svaret på. Han var et omvandrende leksikon, og reolerne med bøger opretholdt også hans lille afsidesliggende husmandssted fra en sammenstyrtning. Indenfor gik hans 17 katte, høns og to påfugle frit rundt, men på skrivebordet lå hans operationssakse sirligt klar til næste papirklip.

Læs mere om “Sabber – en original papirklipper”.

Roskildes Guldalder – 1800-tallet

Forfatter: Lotte Fang

En bog om 12 personligheder og kunstnere, som blev “fortryllet” af Roskilde, hvilket kom til at afspejle sig i deres kunst og i værker, som i dag nyder den højeste nationale status. De 12 personligheder portrætteret i denne bog er følgende: Komponist C. E. F. Weyse. Domorganist og maler Hans Matthison-Hansen. Digter og forfatter H. C. Andersen. Maler Wilhelm Marstrand. Komponist J. P. E. Hartmann. Marinemaler Vilhelm Melbye. Digter Aage Matthison-Hansen. Digter og maler Holger Drachmann. Forfatter Agnes Henningsen. Digter og forfatter Jeppe Aakjær. Maler L. A. Ring og forfatter Gustav Wied. Få et ganske særligt indblik i 1800-tallets Roskilde – Roskildes Guldalder.

Niels Anker Kofoed – Det gik udmærket

Forfatter: Jette Hvidtfeldt

Læs historien om Niels Anker Kofoed. En mand, som har taget hele turen fra sognerådet i Nexø til landbrugsforhandlinger i Bruxelles som Danmarks landbrugs- og fiskeriminister. En mand, som også har modtaget Dronning Ingrid, Dronning Margrethe og udenlandske ministre som Jacques Chirac hjemme på Knarregaard – for her kunne man tale mere frit. Niels Anker Kofoed oplevede at arbejde i Folketinget under tre forskellige statsministre og han oplevede en ny bølge af politikere, som han ikke brød sig om – eksempelvis sin egen formand i Venstre gennem 14 år, Uffe Ellemann-Jensen, med hvem han kun havde én ting tilfælles med; nemlig en forkærlighed for Citroën 2CV. Deres forskellighed kostede til sidst Niels Anker ministertaburetten, ifølge ham selv.

Ole Basse … en pionér i dansk fiskeri

Forfatter: Ivar Holm

Da de bornholmske fiskere i 1960’erne blev presset af mindre fiskekvoter gik Ole Basse i front – og stod i sit styrhus for at afprøve laksefiskeriet ud for Norges og Grønlands kyster. Fordrevet af politiske beslutninger valgte han at satse på rejefiskeri ud for Vest- og Østgrønland, Svalbard og Canada og trawlerne blev større og større. Pionerånden sendte også Ole Basse Mortensen til Sydatlanten, men da et udviklingsprojekt i Indonesien slog fejl, gik han overraskende konkurs. Men Ole Basse startede blot forfra igen. Hans motto var nemlig: ”Jeg fisker ikke for at leve. Jeg lever for at fiske”.

Knud Andersen – Som jeg så det

Forfatter: Knud Andersen

Som tidligere borgmester, amtsborgmester og regionalrådspolitiker satte han sit præg på det bornholmske samfund: Bornholms Kunstmuseum, Glas- og Keramikskolen, Center for Regional- og Turismeforskning, Bornholmerpakken, Bornholms Velkomstcenter, Bornholms Kulturuge, hurtigfærgerne, energistrategien, det bornholmske bredbånd. Han blandede sig også i EUs regionalpolitik, det danske sundhedsvæsen og han har sparket døre ind i Østeuropa efter murens fald. Dette er en slags rejsebog, som fortæller om det bornholmske samfunds vilde rejse fra et panikramt fiskerikrise-fallitbo til et mere robust og fremtidsrettet samfund. Det er samtidig også historien om Knud Andersens egen rejse fra vild og engageret VU-formand til rejsende i demokrati og kommunaludvikling i det tidligere Østeuropa.

Græker-Kaj fortæller…

Forfatter: Brian Christensen

Græker-Kaj var bonderøv, fisker og radiostjerne. I radioprogrammet ”Monkey Business” på radioens P3 fortalte han røverhistorier om sin barndom på landet, livet til søs og tilværelsen som pensionist – og som Puch Maxi-mekaniker på Bornholm. En halv million lyttere grinede med, når Kaj også fortalte anekdoter om damer, småfusk og slagsmål. Radioværterne Mads Vangsø og Adam Duvå Hall fortæller her i bogen om deres fascination af helten og anti-helten Græker-Kaj, som både var scorekarl og ham, der kom galt afsted – og fortalte om det! Røgeriejer og fisker Jesper Lauwersen fortæller om kammeratskab, karantæne og den kompromisløse Kaj, som også fik uvenner på grund af sin stædighed og temperament. Græker-Kaj selv fortæller om hele sit liv. Et hårdt liv med bajer og smøger, tæsk og fiskeriets nedtur. Men også et liv med smukke minder og især – gode historier.

Mit Roskilde – 10 personligheder fortæller

Forfatter: Brian Christensen

Lise Nørgaard, Ib Michael, Jan Lindhardt og Fuzzy fortæller alle om deres tilknytning til Roskilde. Om forholdet til domkirken, fjorden og til hinanden. De fortæller om det værste og det bedste ved byen og kommer med deres visioner for byens fremtid. De fortæller om nulevende og afdøde roskildensere, som de beundrer. Sidst, men ikke mindst, fortæller de også om deres karriere og liv, som kun kan afføde stor respekt.

Mit Bornholm – 12 personligheder fortæller

Forfatter: Brian Christensen

Læs om fiskeriets op- og nedtur, bombningen af Rønne og Nexø i 1945 og om de 12 stærke personligheder, som alle har sat deres aftryk på dét Bornholm, som vi kender i dag. Med de 12 portrætter kommer læseren historisk bredt omkring det bornholmske samfund og emner som fiskeri, landbrug, turisme, natur, musik, malerkunst, kirke, keramik og politik. Læseren kommer også tæt på de 12, som alle fortæller om deres liv, karriere og tilknytning til Bornholm, såsom musiker Steffen Brandt, filminstruktør Lotte Svendsen og fiskeskipper Kristians Barslund.

Bøger

Fiktion og skønlitteratur

VI ER EVA

Forfatter: Steen Hallgren Søgaard

En højaktuel spændingsroman/videnskabsthriller, der stiller skarpt på kunstig intelligens, etiske dilemmaer og faren ved at udvikle så avancerede
robotter, at deres teknologi risikerer at overskride menneskets kontrol.

Læs mere om VI ER EVA

Legenden om den 13. apostel

Forfatter: Claus Stensgaard Jensen

Handlingen i Legenden om den 13. apostel starter, hvor Vogteren af det syvende segl sluttede. Kristendommens myter og mysterier afsøges, sagnomspundne relikvier genopdages i skjulte grave og klostre, mens korsridderne forbereder sig på at genskabe ’Miraklet fra det første korstog’.

Læs mere om Legenden om den 13. apostel

MEN DET VAR JO BARE EN LILLE LØGN...

Forfatter: Mette Bloch

En sjov og hjertevarm chick-lit om at finde sin egen plads – både i karrieren og livet generelt. Det er fortællingen om en ung kvinde med store drømme og en mund, der ofte taler, før hjernen når at følge med.

Læs mere om Men det var jo bare en lille løgn…

Katrine og Boris - da bomberne faldt over Bornholm

Forfatter: Jeanne Cordua

Gribende historisk roman om en 13-årig piges hverdag og familieliv samt udfordrende overgang fra barn til ung kvinde under den sovjetiske besættelse af Bornholm. 

Læs mere om Katrine og Boris – da bomberne faldt over Bornholm 

A Study in Scarlet: Illustrated by Nis Jessen

Forfatter: Sir Arthur Conan Doyle • Illustrator: Nis Jessen

A Study in Scarlet (Et studie i rødt) er den første historie om mesterdetektiven Sherlock Holmes og hans assistent Dr. Watson. Den udkom i 1887. Denne udgave er illustreret af tegneren Nis Jessen, som brugte over otte år ved tegnebordet på at få de over 600 håndtegnede illustrationer på plads.

Læs mere om A Study In Scarlet og se et uddrag af Nis Jessens illustrationer .

Vogteren af det 7. segl

Forfatter: Claus Stensgaard Jensen

Kong Valdemar Atterdag begav sig ud på en mystisk rejse gennem 1300-tallets Europa. Rejsen er dokumenteret, men selve formålet med dette togt kendes ikke.
Det forsøger denne historiske roman at råde bod på, hvor jomfruerne Maria og Margrete gør kongen selskab på en hæsblæsende mission for pave Innocens d. 6. En mission efter kirkens relikvier og kirkens kamp for overlevelse.

Læs mere om Vogteren af det 7. segl

Bøger

Børn og unge

Spøgelset på Galgebakken – De fire fra Vestermarie

Forfattere: Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen • Illustrator: Engelke Toklum

De fire fra Vestermaries farmor oplever noget mystisk, da hun en mørk efterårsaften skal køre alene hjem igennem Vestermarie plantage. Hun tror hun har mødt spøgelset fra galgebakken. De voksne i familien tror farmoren er ved at blive gammel og har set syner, men børnene beslutter at lade tvivlen komme hende til gode. Aftenen efter går de fire på spøgelsesjagt, men da det går op for dem, ar det ikke er de udøde, de skal være bange for i mørket, så er det allerede for sent.

Velegnet til børn og unge på 10-14 år eller som højtlæsning for lidt yngre.

Læs mere om Spøgelset på Galgebakken.

Vikingeskattens forbandelse – De fire fra Vestermarie

Forfattere: Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen • Illustrator: Engelke Toklum

Roar hjælper Bornholms Museum med en arkæologisk udgravning udenfor Vestermarie. En eftermiddag, hvor han har sine tre søskende med, er udgravningen helt øde og forladt. Børnene finder spor efter mærkelige hændelser og ser en stor sten med sære tegn. Samme aften bliver museets udgravningshold fundet i en mystisk koma. De fire forsøger at gå til politiet, men de bliver ikke taget seriøst. Med Roar i spidsen beslutter børnene selv at opklare mysteriet, der trækker tråde tilbage til de nordiske guder – og sætter børnene på sporet af en forbandet vikingeskat.

Læs mere om Vikingeskattens forbandelse.

Gugimadudi - og andre børnerim

Forfattere: Annette Fahnøe • Illustrator: Tore Bahnson

En sprudlende samling af finurlige rim og farverige illustrationer, der skildrer barnets hverdag – fra små søskende til livet som delebarn, fra madpakkepjatterier til vandpyttepjask. 

Med legende rim og levende illustrationer giver bogen mulighed for en utrolig sjov oplæsningsoplevelse, der kan være med til at styrke interaktionen mellem barn og  voksen.

For børn fra 4 år.

Læs mere om bogen og se et uddrag af Tore Bahnsons farverige illustrationer .