Bogudgivelser

Seneste bogudgivelser fra Hakon Holm Publishing

Bøger

Historie og samfund

Guitaren

Forfatter: Jakob Bondo Schultz

Utroligt nok findes der ikke på dansk en bog om guitarens historie og de utrolig mange forskellige guitartyper – før nu! Guitarbygger og guitarist Jakob Bondo Schultz har skrevet bogen om verdens mest udbredte musikinstrument. Her er historien fra de første akustiske strengeinstrumenter i Ægypten for 4000 år siden og frem til nutidens elektriske og digitale guitarer.

Udover guitarens lydmæssige udvikling og udbredelse i verden kan læseren også møde de største guitarlegender, læse om de opfindsomme guitarfabrikanter som Gibson og Fender, og lade sig imponere og undres over skramlede guitarer på auktion.

Sidst giver bogen også et indblik i kunsten at bygge en guitar – endda bæredygtigt eller af skibsplanker fra Fregatten Jylland. Forfatter Jakob Bondo Schultz fortæller anekdoter fra værkstedet, og forklarer hvad forskellige træsorter gør ved guitarens lyd. Bogen er tilsat en masse billeder fra guitarens verden.

Læs mere om GUITAREN og se sider fra bogen.

70 Erindringsglimt fra russertiden på Bornholm

Forfatter: Birgitte Borgen Müller Marcussen

Russertiden på Bornholm blev et møde på godt og på ondt. En tid med kosakdans og musik på torvet, romantik i luften og byttehandel med ure, cigaretter og cykler – men også en tid med tyverier, overfald og voldtægter. I denne bog fortæller 70 bornholmere om deres oplevelser fra de 11 måneder i 1945-1946, hvor 8.000 russiske soldater opholdt sig på Bornholm, som en forlænget afslutning på Anden Verdenskrig.
Forfatter Birgitte Borgen Müller Marcussen har haft samtaler med 70 bornholmske øjenvidner om deres erindringer fra russertiden. Flere fortæller om deres erindringsglimt for første gang.
Russertiden var den tavse periode. Både blandt befolkningen, men også i offentligheden, fordi pressen ikke måtte skrive noget, som kunne tirre russerne. Med bogen bliver tavsheden brudt for mange og det er vigtigt, at det bliver gjort nu. Bogen er på 200 sider (illustreret).

Læs mere om 70 Erindringsglimt fra russertiden på Bornholm og se sider fra bogen.

Bornholm i krig og fred

Forfattere: Niels Geckler og Morten Friis Jørgensen

Via Bornholm får læseren en dybere forståelse for de komplekse sammenhænge i dansk sikkerhedspolitik fra før 2. Verdenskrig og frem til 2021. Lige fra den tyske besættelse og Bornholms kortvarige status som en del af den blodige østfront – med russernes befrielse/besættelse af øen – til koldkrigens spionageaktioner og videre til dagligdagen som bornholmsk soldat både i Danmark og i Helman i Afghanistan og alt derimellem. Undervejs bringes en snes unikke interviews med personer lige fra de tjenestegørende ved alle værn til tidens ledende forsvarsministre som Claus Hjort Frederiksen og Peter Christiansen. ”Bornholm i krig og fred” er et flot, gennemillustreret, inspirerende og informationstæt værk på 450 sider.

Læs mere om Bornholm i krig og fred og se udvalgte billeder fra bogen.

Russertiden – De sidste vidner – Bornholm 1945/1946

Forfatter: Thomas Kofoed Poulsen

Den 5. april 2021 er det 75 år siden, at de sovjetrussiske soldater forlod Bornholm. I denne bog skildres russernes bombning af Bornholm, deres ophold og de 2000 soldaters afrejse. De sidste øjenvidner – 30 ældre bornholmere – fortæller om deres oplevelser, som spænder vidt. Lige fra dødsangst under bombardementerne til romantiske forhold med soldaterne. Historikerne Bo Lidegaard og Jakob Seerup sætter perspektiv på de begivenheder, som fortsat diskuteres og mærkes på Bornholm i dag.

De første og største fund – De Bornholmske Amatørarkæologer 25 år

Forfattere: DBAs medlemmer og de fremmeste fagfolk fra Norden • Redaktører: Chefarkæolog Finn Ole Sonne Nielsen og Brian Christensen

Relikviekors, perler og brocher. Sølv- og guldskatte og stenøkser. Flintpile, fibler og guldgubber. Igennem 25 år har De Bornholmske Amatørarkæologer (DBA) indleveret cirka en tredjedel af samtlige nye danefæ i Danmark. I bogen fortæller medlemmerne om deres mange fund og nogle af Nordeuropas bedste fagfolk sætter det hele i historisk perspektiv. Den store jubilæumsbog giver også et indblik i de lidt anderledes former for arkæologi, som foreningens medlemmer også dyrker; såsom plantearkæologi, helleristninger, bautastene og sagn om de underjordiske. Detektorteknikkens historie beskrives – og foreningens pionérånd og anerkendelse i udlandet afspejles i en række rejsebeskrivelser, hvor foreningen er rykket ud som detektorhold og har assisteret diverse museer og universiteter i udlandet.

Historiens Spøgelser – Rønne 1940-1946

Forfatter: Jens Voigt

En historie- og fotobog, hvor gamle fotos fra Anden Verdenskrig er smeltet sammen med nye fotos, taget fra præcis samme position. Fortid møder nutid og der opnås en effekt af, at tyske, russiske og danske soldater ”går igen” i Rønnes gader – som historiens spøgelser. Bogen indeholder over 100 fotos og ledsages af både stedets og krigens historie. Teksten er på dansk, engelsk og tysk. Bogen er på 288 sider.

Sct. Jørgensbjerg

Forfatter: Arthur Fang

Roskildes store historiker skrev i 1937 bogen ”Sct. Jørgensbjerg”. Denne bydel i Roskilde, hvor de syge og spedalske blev sendt ud – ude af syne og ude af byen. En bydel, som sidenhen er blevet en af Domkirkebyens finere kvarterer. Bogen udkom på Flensborgs Forlag, hvor den også blev genoptrykt i 1972. I samarbejde med Sct. Jørgensbjerg Lokalråd og forfatterens datter, historiker Lotte Fang, hjalp Forlaget Brian Christensen med at få bogen genoptryk endnu en gang i 2013.

De frie bønders land – en bornholmsk bondesaga om en gård og dens mennesker i 1000 år

Forfatter: Erik Jensen

Dette er bogen om det bornholmske landbrugs historie – fortalt som en saga over én gård på sydlandet og dens udvikling over 1000 år. Den 232 sider lange bog er opdelt i syv kapitler – syv sagaer – som hver især afrundes med faktuelle oplysninger om den beskrevne periode. Faktuelle oplysninger om eks. kongerne på daværende tid, landbrugsredskaber, geologi, hekseprocesser eller fortidsminder såsom gravhøje, borge og kirker mv. Rønnebo Morten Brynaa har illustreret bogen med flotte skitser holdt i rød-brune-grå jordfarver.

Gader og stræder i Roskilde Kommune

Forfatter: Lotte Fang

Bogen er et opslagsværk, hvor du får svaret på hvorfor og hvordan samtlige veje i Roskilde Kommune har fået deres navn. Efter den seneste kommunesammenlægning den 1. januar 2007, hvor Gundsø, Ramsø og Roskilde blev én kommune, så er der i dag over 2000 veje i den nye Roskilde Kommune. Veje, hvor nogle bærer på en lang lokalhistorie, et sagn eller nabostridigheder. Andre fortæller om områdets flora og fauna, mens få blot er nævnt med deres anlæggelsesår, da arkiverne ikke fortæller mere. Det er lokalhistorie fortalt via kommunens gader og stræder.

Bøger

Biografier, erindringer og personlige fortællinger

Valborg Hjorth – Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten

Forfatter: Valborg Hjorth / Jakob Seerup

Erindringsbog om den bornholmske sygeplejerske Valborg Hjorth (1884-1970), der drog ud i verden og arbejdede som krigssygeplejerske.

”Vi stod paa operationsstuen dag og nat. Gangen var fyldt med sårede på bårerne, stønnende, råbende på vand og morfin. Portørerne havde travlt med at bære amputerede lemmer bort. Hvor er dog krig oprørende forfærdelig”.

Sådan skrev Valborg hjem til sin berømte keramiker-familie på Hjorths Fabrik i Rønne fra Vestfronten i Belgien i 1915. Hun var taget ud i verden for at opleve noget og blive en bedre sygeplejerske. Måneder blev til år – og det blev til en odyssé fra slagmark til slagmark og rundt i hele Europa i de tumultariske år omkring 1. Verdenskrig. Det gav et usædvanligt indblik i krigens rædsler, men også i Europas historie for en kvinde på den tid.

Læs mere om bogen her.

Sabber – en original papirklipper

Forfatter: Brian Christensen

”Sabber – en original papirklipper” fortæller for første gang historien om denne unikke kunstner og giver et nuanceret billede af den usædvanlige person, han var. En biografi/kunstbog på 352 sider og illustreret med over 250 papirklip og tegninger fra Sabbers hånd.
Jens Jakob Sabber Jensen (1938-2005), bedre kendt som Sabber, talte nærmest som man gjorde i 1950’erne, og gik lige sådan klædt. Venner ringede på alle tider af døgnet for at stille spørgsmål om et specifikt emne, som han selvfølgelig kunne svaret på. Han var et omvandrende leksikon, og reolerne med bøger opretholdt også hans lille afsidesliggende husmandssted fra en sammenstyrtning. Indenfor gik hans 17 katte, høns og to påfugle frit rundt, men på skrivebordet lå hans operationssakse sirligt klar til næste papirklip.

Læs mere om “Sabber – en original papirklipper”.

Roskildes Guldalder – 1800-tallet

Forfatter: Lotte Fang

En bog om 12 personligheder og kunstnere, som blev “fortryllet” af Roskilde, hvilket kom til at afspejle sig i deres kunst og i værker, som i dag nyder den højeste nationale status. De 12 personligheder portrætteret i denne bog er følgende: Komponist C. E. F. Weyse. Domorganist og maler Hans Matthison-Hansen. Digter og forfatter H. C. Andersen. Maler Wilhelm Marstrand. Komponist J. P. E. Hartmann. Marinemaler Vilhelm Melbye. Digter Aage Matthison-Hansen. Digter og maler Holger Drachmann. Forfatter Agnes Henningsen. Digter og forfatter Jeppe Aakjær. Maler L. A. Ring og forfatter Gustav Wied. Få et ganske særligt indblik i 1800-tallets Roskilde – Roskildes Guldalder.

Niels Anker Kofoed – Det gik udmærket

Forfatter: Jette Hvidtfeldt

Læs historien om Niels Anker Kofoed. En mand, som har taget hele turen fra sognerådet i Nexø til landbrugsforhandlinger i Bruxelles som Danmarks landbrugs- og fiskeriminister. En mand, som også har modtaget Dronning Ingrid, Dronning Margrethe og udenlandske ministre som Jacques Chirac hjemme på Knarregaard – for her kunne man tale mere frit. Niels Anker Kofoed oplevede at arbejde i Folketinget under tre forskellige statsministre og han oplevede en ny bølge af politikere, som han ikke brød sig om – eksempelvis sin egen formand i Venstre gennem 14 år, Uffe Ellemann-Jensen, med hvem han kun havde én ting tilfælles med; nemlig en forkærlighed for Citroën 2CV. Deres forskellighed kostede til sidst Niels Anker ministertaburetten, ifølge ham selv.

Ole Basse … en pionér i dansk fiskeri

Forfatter: Ivar Holm

Da de bornholmske fiskere i 1960’erne blev presset af mindre fiskekvoter gik Ole Basse i front – og stod i sit styrhus for at afprøve laksefiskeriet ud for Norges og Grønlands kyster. Fordrevet af politiske beslutninger valgte han at satse på rejefiskeri ud for Vest- og Østgrønland, Svalbard og Canada og trawlerne blev større og større. Pionerånden sendte også Ole Basse Mortensen til Sydatlanten, men da et udviklingsprojekt i Indonesien slog fejl, gik han overraskende konkurs. Men Ole Basse startede blot forfra igen. Hans motto var nemlig: ”Jeg fisker ikke for at leve. Jeg lever for at fiske”.

Knud Andersen – Som jeg så det

Forfatter: Knud Andersen

Som tidligere borgmester, amtsborgmester og regionalrådspolitiker satte han sit præg på det bornholmske samfund: Bornholms Kunstmuseum, Glas- og Keramikskolen, Center for Regional- og Turismeforskning, Bornholmerpakken, Bornholms Velkomstcenter, Bornholms Kulturuge, hurtigfærgerne, energistrategien, det bornholmske bredbånd. Han blandede sig også i EUs regionalpolitik, det danske sundhedsvæsen og han har sparket døre ind i Østeuropa efter murens fald. Dette er en slags rejsebog, som fortæller om det bornholmske samfunds vilde rejse fra et panikramt fiskerikrise-fallitbo til et mere robust og fremtidsrettet samfund. Det er samtidig også historien om Knud Andersens egen rejse fra vild og engageret VU-formand til rejsende i demokrati og kommunaludvikling i det tidligere Østeuropa.

Østers, Marie og Mig

Forfatter: Jacob Ludvigsen

Carsten Seeger har gjort byen Østermarie til et begreb, hvor både kongelige og kendte får veje opkaldt efter sig. I denne usædvanlige portrætbog bliver Carsten Seeger dissekeret af 33 venner og kritikere. De sætter ord på manden og kulturpræsidenten, som nu fylder 70 år. Bogen er redigeret af fødselarens gode ven, Jacob Ludvigsen, og blandt bidragsyderne finder man tidligere ZOO-direktør Bent Jørgensen, digteren Peter Poulsen, kgl. kammersanger Stig Fogh Andersen, journalisten Poul Friis og formand for Dansk Sprognævn Jørn Lund m.fl. En stærkt humoristisk bog, som kommer vidt omkring og op i de høje luftlag.

Græker-Kaj fortæller…

Forfatter: Brian Christensen

Græker-Kaj var bonderøv, fisker og radiostjerne. I radioprogrammet ”Monkey Business” på radioens P3 fortalte han røverhistorier om sin barndom på landet, livet til søs og tilværelsen som pensionist – og som Puch Maxi-mekaniker på Bornholm. En halv million lyttere grinede med, når Kaj også fortalte anekdoter om damer, småfusk og slagsmål. Radioværterne Mads Vangsø og Adam Duvå Hall fortæller her i bogen om deres fascination af helten og anti-helten Græker-Kaj, som både var scorekarl og ham, der kom galt afsted – og fortalte om det! Røgeriejer og fisker Jesper Lauwersen fortæller om kammeratskab, karantæne og den kompromisløse Kaj, som også fik uvenner på grund af sin stædighed og temperament. Græker-Kaj selv fortæller om hele sit liv. Et hårdt liv med bajer og smøger, tæsk og fiskeriets nedtur. Men også et liv med smukke minder og især – gode historier.

Mit Roskilde – 10 personligheder fortæller

Forfatter: Brian Christensen

Lise Nørgaard, Ib Michael, Jan Lindhardt og Fuzzy fortæller alle om deres tilknytning til Roskilde. Om forholdet til domkirken, fjorden og til hinanden. De fortæller om det værste og det bedste ved byen og kommer med deres visioner for byens fremtid. De fortæller om nulevende og afdøde roskildensere, som de beundrer. Sidst, men ikke mindst, fortæller de også om deres karriere og liv, som kun kan afføde stor respekt.

Mit Bornholm – 12 personligheder fortæller

Forfatter: Brian Christensen

Læs om fiskeriets op- og nedtur, bombningen af Rønne og Nexø i 1945 og om de 12 stærke personligheder, som alle har sat deres aftryk på dét Bornholm, som vi kender i dag. Med de 12 portrætter kommer læseren historisk bredt omkring det bornholmske samfund og emner som fiskeri, landbrug, turisme, natur, musik, malerkunst, kirke, keramik og politik. Læseren kommer også tæt på de 12, som alle fortæller om deres liv, karriere og tilknytning til Bornholm, såsom musiker Steffen Brandt, filminstruktør Lotte Svendsen og fiskeskipper Kristians Barslund.

De døde – de dømte – de frikendte

Forfatter: Palle Bruus Jensen

En stærkt dokumentarisk bog som går tæt på de menneskeskæbner, der altid følger i kølvandet på forbrydelser af enhver art. I bogen gennemgås spektakulære kriminalsager fra hele landet med et kritisk blik på den retfærdighed – eller mangel på samme – som får betydning for anklagede.
De enkelte sager i bogen er baseret på gennemgribende research og ikke mindst i betydeligt omfang på politiets eget materiale, som aldrig tidligere har været offentliggjort. De fleste af de sager, der omtales i bogen, har efterladt tvivl i befolkningen om, hvorvidt de kendelser og konklusioner, som domstolene og politiet er nået frem til i de enkelte sager, nu også er de rigtige.

Bøger

Faglitteratur

Grafisk kogebog: Guide til grafisk produktion

Forfattere: Kaj Johansson, Peter Lundberg, Robert Ryberg

Grafisk Kogebog: Guide til grafisk produktion er en håndbog for designere og layoutere af tryksager, for indkøbere eller planlæggere af tryksagsproduktioner der gerne vil vide mere – samt for dem, der studerer eller arbejder med grafisk teknik.
Bogen indeholder alt hvad du behøver vide om de grafiske processer fra design til print. Bogen er en praktisk guide og håndbog fyldt med gode råd, tips og anbefalinger for hvordan du bedst producerer en tryksag.
Med cirka 800 billeder og illustrationer er bogen en praktisk reference at have ved hånden i det daglige.
Hvert kapitel indledes med en kort beskrivelse af indholdet, som derefter forklares mere dybtgående.
De praktiske afsnit indeholder checklister, huskelister og trin for trin-vejledninger. De forklarende afsnit beskriver alt fra administrative til tekniske forudsætninger der skal til for at gennemføre en grafisk produktion.

Perfekte partnere – bliv den ejer, din hest selv ville vælge

Forfatter: Kelly Marks

Kelly Marks har skrevet en bog man som hesteinteresseret kun kan glæde sig over, flittigt bruge og blive klogere af. Bogen er gennemsyret af kærlighed og respekt for de store stærke dyr, som betyder så meget for os mennesker, men som vi bestemt ikke altid behandler som de fortjener.
Kelly Marks er tidligere springrytter og jockey og bruger nu sit liv på at hjælpe mennesker og heste til at blive netop perfekte partnere i gensidig forståelse, kærlighed og respekt.
Den inspirerende tekst brydes af skønne hestebilleder og citater, blandt andet dette smukke ordsprog: ”Mine skatte hverken klirrer eller glitrer. De skinner i solen og vrinsker i natten.”

Bøger

Fiktion og skønlitteratur

A Study in Scarlet: Illustrated by Nis Jessen

Forfatter: Sir Arthur Conan Doyle • Illustrator: Nis Jessen

A Study in Scarlet (Et studie i rødt) er den første historie om mesterdetektiven Sherlock Holmes og hans assistent Dr. Watson. Den udkom i 1887. Denne udgave er illustreret af tegneren Nis Jessen, som boede i Østerlars på Bornholm. Det tog ham over otte år ved tegnebordet og med research i London at få de over 600 håndtegnede illustrationer på plads. For dette arbejde fik han Det Danske Kriminalakademis Specialdiplom 2007 på Krimimessen i Horsens. Denne luksusudgave er indbundet i fuldfarvet lamineret hardcover med en elegant kassette, nummereret fra 1 til 1.000. Bogen er på 160 sider med tekst og mere end 600 håndtegnede illustrationer trykt på kvalitetspapir. En eksklusiv bog i stort format og unik bogudførelse.

Læs mere:

Her kan du se nogle af Nis Jessens illustrationer og læse mere om A Study In Scarlet.

Vogteren af det 7. segl

Forfatter: Claus Stensgaard Jensen

Kong Valdemar Atterdag begav sig ud på en mystisk rejse gennem 1300-tallets Europa. Rejsen er dokumenteret, men selve formålet med dette togt kendes ikke.
Det forsøger en ny historisk roman at råde bod på, hvor jomfruerne Maria og Margrete gør kongen selskab på en hæsblæsende mission for pave Innocens d. 6. En mission efter kirkens relikvier og kirkens kamp for overlevelse. Bogen udkom den 24. juni, dagen hvor kong Valdemar Atterdag blev kronet i 1340.

Bøger

Børn og unge

Vikingeskattens forbandelse – De fire fra Vestermarie

Forfattere: Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen • Illustrator: Engelke Toklum

Roar har fået lov til at hjælpe Bornholms Museum med en arkæologisk udgravning lidt udenfor byen Vestermarie. En eftermiddag, hvor han har sine tre søskende med, er udgravningen helt øde og forladt. Roar – og Helge, Bjørn og Ingeborg – finder spor efter nogle mærkelige hændelser, og de finder en stor sten med nogle mystiske tegn på. Samme aften bliver museets udgravningshold fundet sovende – i en mystisk koma.
De fire søskende forsøger at gå til politiet med deres opdagelser fra dagen før, men de bliver ikke taget seriøst. Med Roar i spidsen beslutter børnene selv at opklare dette mysterium, der trækker tråde langt tilbage til de nordiske guder – og sætter børnene på sporet af en forbandet vikingeskat.
Bogen er velegnet til børn og unge på 10-14 år.

Med efterskrift om de rigtige skatte fundet ved Vestermarie og området Smørenge på Bornholm

Hold dig opdateret...

Med nyheder og gode tilbud fra Hakon Holm Publishing.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev: