Min indkøbskurv

Russertiden – De sidste vidner Bornholm 1945/1946. Af Thomas Kofoed Poulsen. Bogens forside.

Russertiden

De sidste vidner

Bornholm 1945/1946

Af Thomas Kofoed Poulsen

‘Russertiden – De sidste vidner Bornholm 1945/1946’ dykker ned i en unik tid i Bornholms historie, kendt som “russertiden”, der strakte sig over 11 måneder efter Anden Verdenskrig. Rønne og Nexø blev udsat for bombardementer i maj 1945, da tyskerne på Bornholm nægtede at overgive sig og Sovjetunionen rykkede ind.

Det resulterede i dødsfald blandt både bornholmere og tyske flygtninge, og mange stod tilbage med et ødelagt hjem. Tropper fra Den Røde Hær gjorde landgang, fjernede den tyske besættelsesmagt og opholdt sig på øen frem til april 1946.

Bornholmernes oplevelser med Den Røde Hær

Bogen giver et indblik i de mange forskellige oplevelser med russerne. Fra frygt under bombardementerne til romantiske interaktioner med soldaterne. Den præsenterer beretninger fra de sidste øjenvidner til denne tid, herunder 30 ældre bornholmere. Krydret med historier fra afdøde personligheder som amtmand von Stemann og den tyske kommandant von Kamptz.

I 2021 markerede det 75-årsdagen for russernes afgang fra Bornholm. Bogen stiller spørgsmål som: Hvorfor har mange bornholmere svært ved at fejre 4. maj som resten af Danmark? Var “russertiden” en befrielse eller en ny besættelse? Og hvordan har denne periode påvirket øen? Spørgsmål, der stadig er genstand for diskussion.

Historikerne Bo Lidegaard og Jakob Seerup sætter perspektiv på de begivenheder, der fandt sted på Bornholm.

‘Russertiden – De sidste vidner Bornholm 1945/1946’ er på 208 sider – rigt illustreret.

4/5

– Politiken

“Thomas Kofoed Poulsen skriver læseværdigt om bomber over Bornholm og russernes besættelse af klippeøen.”

4/5

– Krigsvidenskab.dk

“Bogen [giver] et godt overblik over begivenhederne over et næsten glemt kapitel af besættelseshistorien samt ikke mindst tiden, der fulgte, og hvordan mindekulturen og fortællingen om den sovjetiske besættelse/befrielse af Bornholm har udviklet sig.”

3.5/5

– Bognoter.dk

“Russertiden … har sin berettigelse i form af de interviews med 30 bornholmere, Kofoed Poulsen har gennemført om deres erindringer fra perioden. Som sådan er udgivelsen for feinschmeckere og særligt interesserede.”