Min indkøbskurv

Historiens Spøgelser
Bornholm 1940-1946

Af Jens Voigt

‘Historiens Spøgelser – Bornholm 1940-46’ er en historie- og fotobog, hvor gamle fotos fra krigens tid er blevet smeltet sammen med nye fotos, taget fra præcis samme position. Fortid møder nutid og der opnås en effekt af, at blandt andre tyske og russiske soldater går igen rundt omkring på Bornholm – som historiens spøgelser i byer, ved genkendelige bygninger, ved øens seværdigheder og i naturområder.

320 sider (ill.). Pris: 350 kr.

Historiens spøgelser - Bornholm 1940-1946. En bog af Jens Voigt.

Historier fra krigen, der aldrig før har været fortalt

I HISTORIENS SPØGELSER – Bornholm 1940-1946 er fyldt med billeder fra dengang og nu, der ledsages af spændende og dramatiske beretninger, levende fortællinger og interessante historiske fakta. Bogen rummer historier, som enten aldrig har været fortalt før, eller nu underbygges med flere detaljer end hidtil.

Den fulde beretning om Hitlers hemmelige våben

Fortællingen om tyskernes V1-bombe, Hitlers hemmelige våben, er kendt. I denne bog kan du for første gang læse hele historien. Om tyskernes udvikling af bomben og de mange forsøgsraketter. Om de to lokale betjente, der fik smuglet billeder og skitser af den nedfaldne raket ud af landet og videre til England. Og hvordan deres indsats har været med til at ændre verdenshistorien.

V1-bomben, som faldt ned på Bornholm under Anden Verdenskrig. Foto fra Historiens spøgelser - Bornholm 1940-1946.

V1 – Hitlers hemmelige våben

Bodilsker

En varm sensommerdag i 1943 kom noget susende gennem luften over Bornholm og endte med et brag på en mark ud for Bodilsker. To lokale politibetjente, Johannes Hansen og Christian Hassager Christiansen, ankom snart efter til stedet. Presset på tid tog de billeder og tegnede en skitse af vragdelene, før tyske soldater nåede frem. Episoden fik stor betydning for de to betjentes liv.

Sabotage mod byggeriet af tyske kanonstillinger ved Dueodde. Foto fra Historiens spøgelser - Bornholm 1940-1946.

Sabotage mod kanonstillinger

Dueodde

Den første sabotage mod den tyske besættelsesmagt i Danmark begyndte formentlig på Bornholm. Hitler havde befalet, at der i løbet af 1941 skulle bygges to kanonstillinger ved Dueodde til forsvar af havet mellem klippeøen og den tyske nordkyst. Det forløb imidlertid ikke uden en række problemer. Arbejderne gjorde deres til, at byggeriet blev ramt af forsinkelser.

Tyskeren Leibnitz landede på en mark ved Nyker, på flugt fra russerne den 7. maj 1945. Foto fra Historiens spøgelser - Bornholm 1940-1946.

Tysk mavelanding

Nyker

Den 7. maj 1945 mavelander tyske Oberleutnant Leibnitz og hans litauiske mekaniker på en mark ved Nyker. De var lettet fra en tysk flybase, på flugt fra de fremadstormende russere. Desværre for Leibnitz ankommer de sovjetiske tropper til Bornholm blot to dage efter. Sammen med mange andre krigsfanger bliver Leibnitz snart sendt til lejre i Rusland.

S/S Carl blev brugt til våbensmugling uden om Gestapo under Anden Verdenskrig.

Våbensmugling uden om Gestapo

Gudhjem

S/S Carl spillede en vigtig rolle under Anden Verdenskrig for den danske modstandsbevægelse, der hjalp tusindvis af flygtninge ud af landet og fragtede tonsvis af våben fra Sverige via Bornholm til København. På en tur var det ved at gå galt. En stikker havde informeret Gestapo om, at der ombord på S/S Carl skulle være en stor ladning våben med til København.

Radiopolitiet på Bornholm cirka 1945.

Radiopolitiet på Bornholm

Rytterknægten

Radiopolitiet blev udstationeret på Bornholm i perioden 1945-46. Sammen med en specialenhed fra sovjetisk militærpoliti skulle de holde de sovjetiske soldater i ørene og sikre direkte forbindelse til Politigården i København. Derfor overtog politiet det, der i folkemunde blev døbt ”tyskertårnet”. En høj antennemast, som med få ændringer kunne tilpasses Radiopolitiets opgave.

Ro russiske officerer ved Hammeren i 2023. Den ene er mistænkt for at være spion.

Russisk spion på Bornholm

Allinge

Hvert år kommer en delegation fra den russiske ambassade i København til Bornholm, for blandt andet at lægge en krans og blomster ved det sovjetiske mindesmærke på Allinge Kirkegård og blomster ved sovjetiske soldaters grave. Den ene af de to russiske officerer på billedet her, har vist sig at være en blandt 15 diplomater, der i 2023 blev smidt ud af Norge for at være spioner for Rusland.

Bogens mange billeder og illustrationer er suppleret med stedets og begivenhedernes historie i en tid med krig og besættelse. Kortudsnit over de geografiske steder gør det nemt at lokalisere de enkelte begivenheder.

Læs historierne i

Billeder fra Historiens spøgelser – Bornholm 1940-1946

Om forfatteren

Jens Voigt (f. 1967) er uddannet IT-supporter og har haft en 12 år lang karriere i Forsvaret og som veteran. Han har været udsendt som FN-soldat på Cypern og som FN-vagt i Irak. Senere har han arbejdet som IT-supporter for Skat og i kortere perioder i flere bornholmske virksomheder.

I dag arbejder han som assistent for kommunens veterankoordinator. Når fritiden melder sig, så er det især steder med særlig tilknytning til krigen, som han opsøger med sit kamera, samt dyrker sin livslange interesse for historie, som han kombinerer her i denne bog med sin flair og talent for det grafiske arbejde.

Jens Voigt er desuden forfatter til bogen ‘Historiens Spøgelser – Rønne 1940-1945’, der udkom i 2017.

Jens Voigt, forfatter til Historiens Spøgelser - Bornholm 1940-1946, ved bogreception på Bornholms Museum.
Jens Voigt, forfatter til Historiens Spøgelser - Bornholm 1940-1946, ved bogreception på Bornholms Museum den 25/11/2023.

Titel: Historiens spøgelser – Bornholm 1940-1946
Forfatter: Jens Voigt
Udgiver: Hakon Holm Publishing
Sider: 320 (illustreret)
Udgivelsesdato: 25. November 2023
ISBN: 978-87-87698-34-4

Historiens spøgelser - Bornholm 1940-1946. En bog af Jens Voigt.
Bagside til bogen Historiens spøgelser - Bornholm 1940-1946