Min indkøbskurv

Historiens Spøgelser
Bornholm 1940-1946

Af Jens Voigt

Historiens Spøgelser – Bornholm 1940-46 er en historie- og fotobog, hvor gamle fotos fra krigens tid er blevet smeltet sammen med nye fotos, taget fra præcis samme position. Fortid møder nutid og der opnås en effekt af, at blandt andre tyske og russiske soldater går igen rundt omkring på Bornholm – som historiens spøgelser i byer, ved genkendelige bygninger, ved øens seværdigheder og i naturområder.

Bogens mange billeder og illustrationer er suppleret med stedets og begivenhedernes historie i en tid med krig og besættelse. Kortudsnit over de geografiske steder, gør det nemt at lokalisere de enkelte begivenheder.

Bogen udkommer november 2023.

Historiens spøgelser - Bornholm 1940-1946

Historiens spøgelser – Bornholm 1940-1946 rummer flere historier, som enten aldrig har været fortalt før, eller nu underbygges med flere detaljer end hidtil. Mange kender til historien om V1-bomben, Hitlers hemmelige våben, der faldt ned på en mark ved Bodilsker under Anden Verdenskrig. I denne bog afsløres unikke detaljer om bomben og modige, patriotiske helte.

Under høj risiko for eget liv, medvirkede de til at beskrivelser og billeder af tyskernes nedfaldne forsøgsraketter blev smuglet ud af landet og overdraget til de allierede.

To af hovedpersonerne var de lokale politibetjente Johannes Hansen og Christian Hassager Christiansen, der grundigt beskrev den nedfaldne forsøgsraket, tog billeder af den og efterfølgende fik fremkaldt flere billedsæt.

Det lykkedes tyskerne at opsnappe en af forsendelserne, der indeholdt et billedsæt, og det blev skæbnesvangert for de to.

Historier fra krigen, der aldrig før har været fortalt

I HISTORIENS SPØGELSER – Bornholm 1940-1946 ledsages de mange billeder fra dengang og nu af spændende og dramatiske historier. Flere af dem har aldrig før været fortalt i en bog. Fortællingen om tyskernes V1-bombe er kendt. I denne bog kan du for første gang læse hele historien. Om tyskernes udvikling af bomben og de mange forsøgsraketter. Om de to lokale betjente, der fik smuglet billeder og skitser af den nedfaldne raket ud af landet og videre til England. Og hvordan deres indsats ændrede verdenshistorien.

V1 – Hitlers hemmelige våben

Bodilsker

En varm sensommerdag i 1943 kom noget susende gennem luften over Bornholm og endte med et brag på en mark ud for Bodilsker. To lokale politibetjente, Johannes Hansen og Christian Hassager Christiansen, ankom snart efter til stedet. Presset på tid tog de billeder og tegnede en skitse af vragdelene, før tyske soldater nåede frem. Episoden fik stor betydning for de to betjentes liv.

Sabotage mod kanonstillinger

Dueodde

Den første sabotage mod den tyske besættelsesmagt i Danmark begyndte formentlig på Bornholm. Hitler havde befalet, at der i løbet af 1941 skulle bygges to kanonstillinger ved Dueodde til forsvar af havet mellem klippeøen og den tyske nordkyst. Det forløb imidlertid ikke uden en række problemer. Arbejderne gjorde deres til, at byggeriet blev ramt af forsinkelser.

Tysk mavelanding

Nyker

Den 7. maj 1945 mavelander tyske Oberleutnant Leibnitz og hans litauiske mekaniker på en mark ved Nyker. De var lettet fra en tysk flybase, på flugt fra de fremadstormende russere. Desværre for Leibnitz ankommer de sovjetiske tropper til Bornholm blot to dage efter. Sammen med mange andre krigsfanger bliver Leibnitz snart sendt til lejre i Rusland.

Våbensmugling uden om Gestapo

Gudhjem

S/S Carl spillede en vigtig rolle under Anden Verdenskrig for den danske modstandsbevægelse, der hjalp tusindvis af flygtninge ud af landet og fragtede tonsvis af våben fra Sverige via Bornholm til København. På en tur var det ved at gå galt. En stikker havde informeret Gestapo om, at der ombord på S/S Carl skulle være en stor ladning våben med til København.

Radiopolitiet på Bornholm

Rytterknægten

Radiopolitiet blev udstationeret på Bornholm i perioden 1945-46. Sammen med en specialenhed fra sovjetisk militærpoliti skulle de holde de sovjetiske soldater i ørene og sikre direkte forbindelse til Politigården i København. Derfor overtog politiet det, der i folkemunde blev døbt ”tyskertårnet”. En høj antennemast, som med få ændringer kunne tilpasses Radiopolitiets opgave.

Russisk spion på Bornholm

Allinge

Hvert år kommer en delegation fra den russiske ambassade i København til Bornholm, for blandt andet at lægge en krans og blomster ved det sovjetiske mindesmærke på Allinge Kirkegård og blomster ved sovjetiske soldaters grave. Den ene af de to russiske officerer på billedet her, har vist sig at være en blandt 15 diplomater, der i 2023 blev smidt ud af Norge for at være spioner for Rusland.

Billeder fra Historiens spøgelser – Bornholm 1940-1946

Om forfatteren

Jens Voigt (f. 1967) er uddannet IT-supporter og har haft en 13 år lang karriere i Forsvaret og som veteran. Han har været udsendt som FN-soldat på Cypern og som FN-Vagt i Irak. Senere har han arbejdet som IT-supporter for SKAT, montør for JENSEN Denmark og i dag arbejder han for Born-Trans. Men – når fritiden melder sig, så er det især steder med særlig tilknytning til krigen, som han opsøger med sit kamera, samt dyrke sin livslange interesse for historie, som han kombinerer her i denne bog med sin flair og talent for det grafiske arbejde. Jens Voigt skrev i 2017 bogen ”Historiens Spøgelser – Rønne 1940-1945”.

Jens Voigt

Titel: Historiens spøgelser – Bornholm 1940-1946
Forfatter: Jens Voigt
Udgiver: Hakon Holm Publishing
Sider: 320 (illustreret)
Udkommer: November 2023
ISBN: 978-87-87698-34-4

Historiens spøgelser - Bornholm 1940-1946

Hold dig opdateret...

Med nyheder og gode tilbud fra Hakon Holm Publishing.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev: