Min indkøbskurv

Mit Bornholm

13 personligheder fortæller

Af Brian Christensen

Bornholm er en usædvanlig og fortryllende ø beliggende i Østersøen. Et unikt sted, som har oplevet store forandringer de seneste 10-20 år, men stadig holder fast i sin kulturelle essens og naturlige skønhed.

Mit Bornholm – 13 personligheder fortæller er en samling portrætter af markante bornholmere, som har sat deres præg på øen, dens kultur og udvikling igennem deres engagement og virke indenfor mange forskellige områder.

De 13 medvirkende i MIT BORNHOLM er:

Anders Kofoed, biolog
Bjarke Mogensen, accordeonist
Finn Ole Nielsen, chefarkæolog
Inge Lise Westman, billedkunstner
Ole Hertz, etnolog og biavler
John Anker, havnefoged
Kirsten Sonne Harild, forfatter
Manus Cort, cykelrytter
Mikkel Marschall, kok og eventmager
Niels Jørgen Riis, kgl. operasanger
Pernille Bülow, glaskunstner og forretningskvinde
Søren Hauch-Fausbøll, skuespiller og revydirektør
Winni Grosbøll, tidl. borgmester.

I samtaler med journalist og forfatter Brian Christensen får vi indblik i de 13 personers verdener og fagområder, som de har dyrket så intenst og seriøst. Flere har sat helt nye standarder indenfor deres felt, og det er imponerende, at Bornholm har kunne frembringe sådanne talenter og personligheder.

Gennem de seneste 10-20 år har øen gennemgået betydelige forandringer. Den tidligere borgmester, Winni Grosbøll, sætter i bogen ord på øens politiske udvikling og den omvæltning, som det bornholmske samfund har været igennem med befolkningsnedgang, skolelukninger, Folkemødet og et nyt færgeselskab.

Denne bog er en hyldest til Bornholm, dens folk, dets natur og dets kultur. Den er en indbydelse til at udforske og opdage, hvad denne perle i Østersøen og dens befolkning har at tilbyde. Der er en historie bag hver eneste del af Bornholm, og det er nogle af disse historier, vi ønsker at dele med jer.

Man kommer godt rundt om Bornholm med denne bog

… Både geografisk og emnemæssigt, men også i tid.

Operasanger Niels Jørgen Riis havde seks af sine otte oldeforældre med til sine fødselsdage som dreng, og derfor kan han fortælle om hændelser i familien helt tilbage til år 1900. Det samme gælder for andre af de medvirkende, og derfor får læseren også et lille indblik i, hvordan det bornholmske samfund har fungeret og har forandret sig igennem det seneste århundrede.

Arkæologen Finn Ole Sonne Nielsen kan gå endnu længere tilbage. Allerede som 10-årig gik han i marken for at lede efter spor fra den bornholmske oldtid, og har blandt andet fundet stenalderhuse i udgravninger.

Bornholms svar på David Attenborough, Anders Kofoed, smitter sine omgivelser med sin interesse for planter og dyr – og kryb med superkræfter. Interessen blev vakt i den bornholmske natur, hvor der særligt er tre steder, han som biolog holder meget af.

Billedkunstneren Inge Lise Westman skildrer øens natur i meterbrede malerier og store skulpturer. Sammen med sin mand, forsker og biavler Ole Hertz, er de begge stærkt inspireret af Bornholm og verden – fra Grønland til Kap Verde.

Forfatter Kirsten Sonne Harrilds minder fra barndommens Bornholm med naturoplevelser og det bornholmske sprog spiller en stor rolle i hendes forfatterskab. Hun var fyldt 39 år før hun turde skrive en bog. En begivenhed i 2001 blev vendepunktet, og hun har nu udgivet over 130 bøger.

Det er naturligvis ikke kun Bornholms skyld alene, men også personerne selv og deres engagement, vilje og disciplin, som har gjort dem, til det de er. Ø-samfundet og den smukke natur har dog haft en kraftig påvirkning på dem alle. Dog undtaget havnefoged John Anker på Christiansø, som er helt sin egen i dette selskab – og endda fra Ertholmenes ældste slægt.

Flere af de medvirkende fortæller om kommende begivenheder i deres liv og de nye, spændende udfordringer, som de står over for. Noget som var aktuelt på tidspunktet, hvor de blev interviewet, men som efter denne bogs udgivelse har fundet sted.

Forfatter Brian Christensen

Om forfatteren

Brian Christensen er uddannet journalist og historiker på Roskilde Universitet med speciale i biografier. Han har arbejdet i DR som radiovært, eventkoordinator og tv-tilrettelægger. Senest på TV 2/Bornholm som journalist og tv-vært. Undervejs har Brian Christensen drevet Bornholms Lille Boghandel (DKs mindste!) og udgivet 15 bøger på eget forlag. Som forfatter har Brian Christensen skrevet en række portrætbøger og biografier. Derudover har han været redaktør på udgivelser, som kredser om historiske emner som politik, arkæologi og krigs- og fiskerihistorie.

Titel: Mit Bornholm – 13 personligheder fortæller
Forfatter: Brian Christensen
Sider: 282
Udkommer: 2023
ISBN: ??

Hold dig opdateret...

Med nyheder og gode tilbud fra Hakon Holm Publishing.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev: