Min indkøbskurv

De fire fra Vestermarie

Vikingeskattens
forbandelse

Af Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen

Bornholmsk ungdomskrimi sætter Vestermarie på landkortet med fundet af en vikingeskat.

Vikingeskattens forbandelse. De 4 fra Vestermarie. Bogens forside.

Vikingeskattens forbandelse: Roar har fået lov til at hjælpe Bornholms Museum med en arkæologisk udgravning lidt udenfor byen Vestermarie. En eftermiddag, hvor han har sine tre søskende med, er udgravningen helt øde og forladt. Roar – og Helge, Bjørn og Ingeborg – finder spor efter nogle mærkelige hændelser, og de finder en stor sten med nogle mystiske tegn på. Samme aften bliver museets udgravningshold fundet sovende – i en mystisk koma.

De fire søskende forsøger at gå til politiet med deres opdagelser fra dagen før, men de bliver ikke taget seriøst. Med Roar i spidsen beslutter børnene selv at opklare dette mysterium. Hvad er der sket med udgravningsholdet? Hvad betyder de mærkelige tegn på stenen? Og hvorfor foregår det hele her i Vestermarie?

Mysteriet trækker tråde langt tilbage til de nordiske guder – og sætter børnene på sporet af en forbandet vikingeskat.

“Vikingeskattens forbandelse – De fire fra Vestermarie” er skrevet af Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen.

Bogen er velegnet til børn og unge på 10-14 år. Eller som højtlæsning for lidt yngre.

Bogen er på 104 sider. Med illustrationer af Engelke Toklum.

Det at opmuntre unge og børn til at læse – eller læse en bog sammen med dem – har en høj prioritet hos os. Fordybelsen og samværet omkring bogen kan noget, som også bagefter kan give anledning til mange gode samtaler om skatte, fortidens mennesker og levevilkår. Vi har derfor skrevet bogen, som en slags inspiration til vores børn, men også til alle andre nysgerrige unge læsere og deres familier. For historien og eventyret findes i de nære omgivelser – også i Vestermarie på Bornholm.

Om forfatterne

“Vikingeskattens forbandelse – De fire fra Vestermarie” er skrevet af Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen.

Et besøg på Bornholms Museum satte forfatterparret Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen i gang med ungdomskrimien ”Vikingeskattens forbandelse – De fire fra Vestermarie”.

– Vi var netop flyttet til Bornholm og på museet kunne vi se en imponerende møntskat, som var fundet lige udenfor Vestermarie, hvor vi havde købt hus. Straks fik vi en idé om at skrive en ungdomskrimi, som også kunne gøre vores fire børn mere interesseret i området – og i lokalhistorien, fortæller David Pedersen.

Parret gik i gang med skriveriet og snart formede der sig en historie, som trækker tråde tilbage til de nordiske guder – og som skildrer livet i en lille by, hvor alt og alle tilsyneladende ikke er som man skulle tro.

Helga Stövring-Nielsen er født i Sverige og kommer fra øen Gotland. Hun har tidligere udgivet en bog om den norske eventyrer Thor Heyerdahl og er uddannet søofficer i den svenske flåde. Til et fællesnordisk marinestævne i Finland, mødte hun David Pedersen, som er uddannet løjtnant i den danske flåde. Han kommer oprindeligt fra Brøndby, og parret har boet i Sverige, før de flyttede til Bornholm for at få lov til at hjemmeundervise deres fire børn.

Forfatterne til 'Vikingeskattens forbandelse' og deres børn.
Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen med deres fire børn.

Bogen er på 104 sider. Med illustrationer af Engelke Toklum.

Illustration af Engelke Toklum fra bogen Vikingeskattens forbandelse.
Illustration fra bogen af Engelke Toklum.

Efterskrift: De rigtige skatte

Som yderligere inspiration har bogen ”Vikingeskattens forbandelse – De fire fra Vestermarie” et efterskrift, hvor der fortælles om de rigtige skatte, som er fundet ved Vestermarie og området Smørenge.

Dette efterskrift er skrevet af René Laursen, som selv har gjort en stor del af disse fund med sin metaldetektor. Til daglig er han museumsassistent på Bornholms Museum.