Min indkøbskurv

Presseomtale og anmeldelser

”Roskildes Guldalder – 1800-tallet” handler om 12 personligheder og kunstnere, som blev “fortryllet” af Roskildes by og friske luft og natur ved fjorden. Dette kom også til at afspejle sig i deres kunst og i værker, som i dag nyder den højeste nationale status og som er opbevaret på de fineste institutioner herhjemme.

Bogen er skrevet af Lotte Fang og udkom torsdag den 29. november 2018. Bogreceptionen var på Palæfløjen kl. 16:00 – og du kan læse mere om hvordan det gik via links til presseomtale her nedenfor.

De 12 personligheder, som bliver portrætteret i denne bog, er følgende: Komponist C. E. F. Weyse. Domorganist og maler Hans Matthison-Hansen. Digter og forfatter H. C. Andersen. Maler Wilhelm Marstrand. Komponist J. P. E. Hartmann. Marinemaler Vilhelm Melbye. Digter Aage Matthison-Hansen. Digter og maler Holger Drachmann. Forfatter Agnes Henningsen. Digter og forfatter Jeppe Aakjær. Maler L. A. Ring og forfatter Gustav Wied.
Alle blev de fortryllet af Roskilde og i denne bog, beskriver Lotte Fang deres historie, deres værker og deres færden i byen. Hermed får man som læser et ganske særligt indblik i 1800-tallets Roskilde – Roskildes Guldalder.

Roskildes Guldalder

1800-tallets Roskilde var byens guldalder, men på en anden måde end vikingetiden og middelalderen. Byen var en lille, solid købstad med storkøbmænd, håndværkere, handlende og unge studerende, som drog ud i verden – og inviterede ligesindede hjem til Roskilde. Blandt dem var personligheder som H. C. Andersen, C. E. F. Weyse og Holger Drachmann. Selvfølgelig vidste alle i Roskilde, at tidens mest kendte malere, forfattere og komponister nu gik rundt i byens gader, men man forstod også, at disse mennesker kom til byen for at få fred og ro – og det fik de. Ro til deres familie og til deres malerier, fortællinger, romaner, skuespil og digte.

Lotte Fang – Lokalhistoriker og forfatter

Lotte Fang er født i Roskilde i 1940. Hun har fået udgivet næsten 40 bøger, skrifter og hæfter om Roskildes institutioner og lokalhistorie. Hun har skrevet om alt fra byens brandvæsen, bagerier og smedelaug, til skydebrødre og vandforsyning samt byens kilder. Utallige artikler er også skrevet til Roskilde Tidende, Roskilde Dagblad og årstidsskriftet ”Jul i Roskilde”. Og hun har gået utallige byvandringer med byens borgere siden 1968 – ganske ulønnet. Lotte Fang er en institution i Roskilde. Mange borgere mødte hende på Roskilde Bibliotek fra 1961 til 2000, hvor hun blandt andet var ledende børnebibliotekar. Her smittede hendes begejstring for historie mange – herunder mig, hendes forlægger – og hun er med sit engagement trådt i fodsporene på lokalhistorikeren Jacob Kornerup, hendes far Arthur Fang og er nu selv blevet byens førende lokalhistoriker.

Lotte Fang døde den 22. oktober 2020.

Presseomtale og boganmeldelse

Anmeldelse:
“Roskildes Guldalder”, Historie-Online.dk den 28. januar 2019

Artikler:
“Nyt oplag af Fangs sidste bog”, Sjællandske Medier den 8. april 2021
“Nyt oplag af Lotte Fangs sidste bog” (PDF-fil), Roskilde Avis den 7. april 2021
“Fangs sidste bog bliver genudgivet” (PDF-fil), Roskilde Avis den 25. november 2020
“En ære at arbejde sammen med Lotte Fang”, Roskilde Avis den 28. oktober 2020
“Lotte Fang er død, men hendes historier lever videre”, Sjællandske Medier den 26. oktober 2020
“Guld uden glimmer og storhed” (PDF-fil), Roskilde Avis den 4. december 2018
“Lotte Fang fejret med Drachmann julesang” (PDF-fil), Dagbladet Roskilde den 30. november 2018
“Festlig dag for Lotte Fang” (PDF-fil), Dagbladet Roskildes forside den 30. november 2018
“Her er Lottes Guldalder” (PDF-fil), Roskilde Avis den 20. november 2018
“Guldalderen i Roskilde” (PDF-fil), Roskilde Avis den 6. februar 2018

Radio:
Interview med Lotte Fang, Kulturscenen, Roskilde Dampradio, 19. november 2018.

Bogens forside tegnet af maleren Wilhelm Marstrand i 1865 eller 1866.
Roskildes Guldalder – 1800-tallet