Historisk roman

Af Claus Stensgaard Jensen
I det herrens år 1362 blev store dele af Europa ramt af en naturkatastrofe, som udslettede mange lavtliggende byer i lande med nordvendte kyster.
For den danske by Rungholt indtraf katastrofen om eftermiddagen den 16. januar. Det blev startskuddet til en odyssé, som de efterfølgende to år kom til at ændre historien for både kristne, jøder og muslimer.


Historisk roman af Claus Steensgaard Jensen

I det herrens år 1362 blev store dele af Europa ramt af en naturkatastrofe, som udslettede mange lavtliggende byer i lande med nordvendte kyster.
For den danske by Rungholt indtraf katastrofen om eftermiddagen den 16. januar. Det blev startskuddet til en odyssé, som de efterfølgende to år kom til at ændre historien for både kristne, jøder og muslimer.
"Herligt at betragte de historiske begivenheder gennem de to kvinders øjne. En virkelig flot og professionel skrevet debutroman."
– Bogmarkedet.dk

I vinteren 1362 bliver den sydlige del af Jylland ramt af en flodbølge, som fjerner byen Rungholt fra jordens overflade. 7200 mennesker opsluges af havet. Eneste overlevende er to jomfruer, som ifølge overleveringerne tilbragte natten i kirken i bøn.
Pigernes overlevelse bliver af den døende pave Innocens d. 6. tolket som dét mirakel, som alle har ventet på siden det første korstog, hvor de kristne vandt Den Hellige By, Jerusalem, tilbage. Paven udpeger derfor den danske kong Valdemar Atterdag til at stå i spidsen for en hemmelig mission, som bringer både kongen og de to jomfruer på en flerårig rejse gennem Europa efter en række relikvier.
Undervejs deltager de i bryllupper, kroninger og begravelser – og de jages af andre kristne ordener, muslimske Ottomaner og Mamelukker og flere af de 12 jødiske stammer. Alle har en interesse i pavens – og i kong Valdemar og de to jomfruers hellige og hæsblæsende mission gennem Europa.
Kvinder er stort set fraværende i historiebøgerne, men disse historiske begivenheder opleves af de to jomfruer – den assyriske Maria og den egenrådige jyske kvinde Margrete.
Romanens titel, Vogteren af det 7. segl, henviser til Johannes Døberens Åbenbaring, hvor det syvende segl er navnet på den ubønhørlige dommedag, som venter menneskeheden, efter de først har været ramt af en lang række plager som pest, sult og krig. Ganske som i middelalderen og årene omkring 1362.
“En virkelig spændende historisk fiktionsroman.”
“Herligt at betragte de historiske begivenheder gennem de to kvinders øjne.”
“Jeg følte mig simpelthen så godt underholdt hele vejen igennem.”
“En virkelig flot og professionel skrevet debutroman.”
– Bogmarkedet.dk
“Vogteren af det 7. segl er smækfyldt med drama, store fester, krige og kærlighed.”
“Fantastisk velskrevet og med bid og nerve i fortællingen.”
“Jeg er dybt imponeret over forfatterens evne til at komponere en roman set med datidens øjne, men skrevet med nutidens mennesker for øje.”
– Krimiormen.dk
Om forfatteren
Claus Stensgaard Jensen (1964) er en eventyrlysten og historie-interesseret globetrotter, som har rejst verden rundt i søgen efter steder som har været afgørende for historiens udvikling. Som research til denne bog har han besøgt byer som Krakow, Prag, Wien, Avignon, Paris, Brügge, Gent og Visby.
– Mit mål med romanen er at give læseren indsigt i en vigtig og spændende tid, ved at kombinere historiske fakta med en spændende historie. Fra starten har jeg også tænkt i mulig filmatisering, hvorfor det billedlige har været vigtigt at få med. Altså, hvad de to jomfruer ser, hører, smager og lugter, fortæller Claus Stensgaard Jensen.
Til dagligt er Claus Stensgaard Jensen chef for administration og offentlige kunder i en tech-virksomhed og har tidligere været topchef i det offentlige i Grønland og på Bornholm. I fritiden er han amatørarkæolog og læser af faghistoriske bøger, samt favoritforfattere som Hemingway, Steinbeck, Jack Kerouac og Charles Bukowsky.

Forord
Kong Valdemar Atterdag rejste på en mystisk rejse igennem 1300-tallets Europa. Rejsen er dokumenteret, men selve formålet med dette togt kendes ikke. Det forsøger denne roman at råde bod på. En roman, som er tænkt som en moderne »roadmovie« indskrevet i historiske rammer.
Persongalleriet og begivenhederne bygger på historiske kilder. Og ruten er rekonstrueret ved at kigge på hvilke floder, veje og bjergpas, som kong Valdemar logisk set må have passeret. Myter fra kirkens historie og beretninger om de mange korstog underbygger romanens historie. Sagn og mysterier flettes ind for at understøtte romanens plot. Dertil kommer den katolske kirkes relikvier, som alle er beskrevet i diverse historiske kilder og som spiller en væsentlig rolle i denne historie.
Det samme gør kvinderne, som vi ellers sjældent læser om i historiebøgerne. I denne roman rejser kong Valdemar Atterdag i selskab med de to jomfruer fra Rungholt, som i følge myterne overlevede stormfloden i 1362. En naturkatastrofe, hvor hele byen og dens 7.200 indbyggere forsvandt i havet.
De to jomfruer, Maria og Margrethe, er bogens gennemgående hovedpersoner, mens de magtfulde mænd indtager en mere perifer rolle. Sproget er bevidst moderne og tilgangen til religion og seksualitet afslappet, hvilket den også var dengang, hvor kirken stod svagt på grund af pest, naturkatastrofer og udbredt fattigdom.
Mine forberedelser har stået på i tre år. Spredte noter og tanker fra besøg i Europas gamle metropoler, som kong Valdemar Atterdag også passerede, har skulle bundfælde sig. Der skal lyde en stor tak til Kristine
Lawaetz Lyngbo og Ditte Jensen, som uafhængigt af hinanden tilbød hjælp til at skrive romanen, men som endte med at blive et team. De har, som udfordrende og deltagende redaktører, haft en uvurderlig betydning for tilblivelsen og har udfordret både plot og indhold med en altid positiv tilgang. En tilgang, som tilskyndede mig tilbage til tasterne – og til middelalderen og år 1362. En god rejse.
Claus Stensgaard Jensen
“Velskrevet historisk roman, der bygger på forfatterens store research.”
“Romanen giver, ud over at være spændende læsning, et godt indblik i 1300-tallets Europa.”
– Lektørudtalelse, dbc.dk
“En lang og spændende road movie i middelalderens Europa.”
“Slutningen er hæsblæsende.”
– historie-online.dk